Aanbieders van opleidingen op het gebied van dier-ondersteunde interventies kunnen hun cursussen aanbieden bij het Instituut voor Antrozoölogie om ze naast deze internationale kwaliteitslat te laten leggen. De curricula, waarvan cursussen deel uit kunnen maken, worden door ISAAT/ESAAT geaccrediteerd.

Er zijn drie kwaliteitsniveaus in de curricula:

  • Niveau * Basis cursus 1 (vrijwilligers, handlers, professionals )
  • Niveau ** Basis cursus 2 (handlers en professionals) en
  • Niveau *** Expert (handlers die samenwerken met een expert in een toepassingsgebied en professionals die werken als expert in een toepassingsgebied, zoals bijvoorbeeld autisme, post traumatische stress, dementie, kinderen met gedragsproblematiek, psychiatrie, of specifieke coachingsvraagstukken).

Vrijwilligers dienen minimaal Basis cursus 1* te hebben afgerond.
Handlers en professionals dienen minimaal Basis cursus 1* en 2** te hebben afgerond.
Professionals (therapeuten, coaches) dienen, naast de diploma’s in hun eigen vakgebied, Basis cursussen 1* en 2** ook de speciale Expert cursus AAI in hun vakgebied*** te hebben gevolgd.
Handlers die samenwerken met therapeuten in een expert toepassingsgebied, wordt aangeraden ook de (handler) cursus op niveau 3*** te volgen.

Dit betekent dat de langs de meetlat gelegde, erkende cursussen deel uitmaken van een geaccrediteerd curriculum op 3 niveaus: Basis 1, Basis 2 en Expert niveau 3, respectievelijk *, **, ***).

Voor de Basis cursus 1* in het curriculum zijn wij dit jaar gestart met het toetsen van opleidingsmateriaal die opleiders bieden.

Wilt u uw opleiding of cursus aanbieden voor erkenning of wilt u daar meer informatie over, neem dan contact met ons op.

De cursussen van aanbieders zijn getoetst aan de hand van de documenten White Paper IAHAIO (versie 2018), de Erasmus+ publicatie Animal Assisted Activities (2016 ), het IVA document Kwaliteitsrichtlijnen en de checklist van ISAAT/ESAAT. In samenwerking met het ISAAT/ESAAT en IAHAIO en het werkveld, waaronder AAIZOO hebben wij curricula opgebouwd, die bestaan uit bouwstenen (cursussen) waarvan de inhoud langs de ISAAT/ESAAT/IAHAIO maatlat zijn gelegd.

Posted in: Opleidingen