Marie-Jose Enders-Slegers voorzitter, is sinds juni 2013 bijzonder hoogleraar Antrozoölogie (Human Animal Interaction studies) aan de Faculteit Psychologie aan de Open Universiteit in Heerlen. Ze is GZ psycholoog en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op de invloed van het hebben van huisdieren op de kwaliteit van leven van ouderen.

Ze werkte als docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, werkte daarnaast enige jaren part-time in de ouderenpsychiatrie en in eigen praktijk. Ze is medeoprichter en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogie, is President van IAHAIO (International Association of Human Animal Interaction Organizations) en is bestuurslid en Fellow van ISAZ (International Society of Anthrozoology).

Ook was zij oprichter en bestuurslid van de ‘Stichting Cirkel van Geweld’ over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Daarnaast is ze o.a. Fellow van the Institute for Human Animal Connections, Graduate School of Social Work, University of Denver, Colorado University in Denver, U.S.A. (sinds 2010) en Lid van de Advisory Board van Green Chimneys, New York, USA ( 2012) en heeft meerdere andere bestuursfuncties (o.a. Stichting Ida Zilverschoon, Stichting Appelbloesem).