Marie-Jose Enders-Slegers

Prof. em. dr. Marie-Jose Enders-Slegers, voorzitter, was van juni 2013 tot 2020 bijzonder hoogleraar Antrozoölogie (Human Animal Interaction studies) aan de Faculteit Psychologie van de Open Universiteit in Heerlen. Ze is GZ psycholoog en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op de invloed van het hebben van huisdieren op de kwaliteit van leven van ouderen. 

Ze werkte als docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, werkte daarnaast enige jaren parttime in de ouderenpsychiatrie en in eigen praktijk. Ze is medeoprichter en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogie, is President van IAHAIO (International Association of Human Animal Interaction Organizations) en is bestuurslid en Fellow van ISAZ (International Society of Anthrozoology). 

Ook was zij oprichter en bestuurslid van AAIZOO (Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderwijs en Onderzoek) en de ‘Stichting Cirkel van Geweld’ over de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Daarnaast is ze o.a. Fellow van the Institute for Human Animal Connections, Graduate School of Social Work, University of Denver, Colorado University in Denver, U.S.A. (sinds 2010) en Lid van de Advisory Board van Green Chimneys, New York, USA ( 2012). Zij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het AKR (AAI kwaliteitsregister) en de Vereniging Aanbieders Dier en Zorg