Antrozoölogie is een multidisciplinaire wetenschap die zich bezighoudt met de mens-dierrelatie. Ze onderzoekt hoe de relatie mens-dier is ontstaan en bestudeert de effecten van die relatie op mens en dier. In de afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar de betekenis van gezelschapsdieren voor de kwaliteit van leven van mensen (meestal maar niet uitsluitend honden, katten). Ook is er onderzoek gedaan naar de effecten van dier-ondersteunde services (voorheen interventies genoemd), met honden, katten, paarden en ezels of andere dieren. Deze dieren werden ingezet in de behandeling van mensen met geestelijke of lichamelijke aandoeningen, in coachingstrajecten of in het onderwijs voor kinderen met leer- en/of gedragsproblematiek. Ook naar relaties tussen mens en dier waar het misgaat (de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld bijvoorbeeld) is onderzoek gedaan.
Er zijn meer dan 1.000 aanbieders/opleiders op het gebied van dier-ondersteunde services (AAS) in Nederland – buiten zorgboerderijen om- en dit aantal groeit snel. Zij bieden een dier-ondersteunde activiteit (AAA), therapie (AAT), educatie (AAE) of coaching (AAC) aan. Zie voor definities hiervan de White Paper van IAHAIO onder de Downloads.
Het Instituut voor Antrozoölogie zet zich in om kwaliteit en professionaliteit in AAS te helpen vormgeven, herkennen en erkennen.
Het Instituut voor Antrozoologie (IVA) deelt de kennis van de laatste wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dier-ondersteunde services, zowel landelijk als internationaal. Deze kennis is van belang om te kunnen vaststellen op welke wijze deze dier-ondersteunde diensten in de praktijk op de beste manier kunnen worden aangeboden aan patiënten en cliënten waarbij dierenwelzijn niet uit het oog verloren wordt.