Oproep

Dit jaar wordt er een grant uitgeloofd voor onderzoek naar de relatie tussen dierenmishandeling en andere vormen van geweld (zoals huiselijk geweld). Kijk bij ‘Grants’ voor meer informatie.

Documentaire

Kruispunt: Viervoeters in de zorg, maandag 13 januari om 22.50 uur NPO 2.

Labradoodles en robothonden en -katten die troost en gezelschap bieden blijken een schot in de roos in verpleeghuizen. Ze worden steeds vaker geïntegreerd in de zorg voor mensen met dementie. In Kruispunt zien we wat het effect is van deze viervoeters op de ouderen, hun familie en zorgverleners.
Prof. dr. Marie-Jose Enders onderschrijft positieve effecten in het contact met dieren en kijkt kritisch en genuanceerd naar projecten en manieren waar dieren in de zorg worden ingezet.

Boekpresentatie

Op dierendag 4 oktober 2019 verscheen het nieuwe boek van Janine Janssen ‘Waarom de criminologie mij dierbaar is. Een persoonlijk pleidooi voor non-speciesisme’.

Wie het heeft over de positie van dieren in de criminologie, kan vaak op lacherige reacties rekenen. Dominant is de gedachte dat het in dit door sociale wetenschappers en juristen gedomineerde veld van studie toch vooral om mensen gaat. Maar in een tijd waarin we ons in toenemende mate zorgen maken over mede door ons eigen toedoen zorgwekkende toekomst van ons leven en dat van andere soorten op aarde, kunnen we het ons niet meer permitteren om alleen nog aan ons zelf te denken. Wat nodig is, is een nonspeciesistische criminologie. Dat is een criminologie waarin niet de species, de soort, mens centraal staat, maar een criminologie waarin aandacht is voor alle leven. In dit boek laat Janine Janssen zien hoe rijk aan ideeën en thema’s de wereld is van criminologen -en denkers die hen hebben geïnspireerd- die trachten tot een non-speciesistische wetenschapsbeoefening te komen. Ook staat zij uitvoerig stil bij de manier waarop haar eigen denken over andere dieren naast de mens vanaf haar jeugd tot op heden zich ontwikkeld heeft.

De presentatie van dit boek vond plaats op vrijdagmiddag 4 oktober bij Avans Hogeschool.


Congres Horses, Healthcare & Science

Op 24 augustus 2019 vond, tijdens het EK Springen, Dressuur en Para-Dressuur in Rotterdam, het congres Horses, Healthcare & Science Connected by Horsepower plaats. Dit congres ging in op een ander talent van paarden: de bijdrage die ze leveren binnen de gezondheidszorg.

Horsepower

Internationale gastsprekers gaan in op het belang en succes van interventies ondersteund door paarden binnen de gezondheidszorg. Marie-Jose Enders-Slegers, hoogleraar Antrozoölogie bij de Open Universiteit, is een van de sprekers.

Paarden assisteren professionals bij interventies bij kwetsbare personen, zoals kinderen met autisme, kinderen met cerebrale parese (spasticiteit) en patiënten met psychiatrische of psychologische problemen. Het congres gaat over praktijkvoorbeelden, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, internationale ontwikkelingen in zorgstelsels en de noodzakelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan als we zorgvuldig, effectief en op een integere wijze de paarden in deze wereld willen inzetten.

Marie-Jose Enders-Slegers, naast hoogleraar Antrozoölogie ook voorzitter van het bestuur van IAHAIO en het Instituut voor Antrozoölogie, is een van de sprekers. Ze introduceert het onderwerp van het congres, zoomt in op de achtergronden, geeft een overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek en de belangrijkste internationale ontwikkelingen op dit gebied.

Bezoek voor meer informatie en aanmelding naar de congressite.

Locatie: Rotterdam, The Boathouse
Langepad 51, Rotterdam
Datum: Zaterdag 24 augustus 2019
Tijd: 09:30 – 15:00 uur met aansluitend een borrel
Contact: side-events@chio.nl

Tickets (alle tickets zijn inclusief BTW en inclusief koffie/thee bij ontvangst, een lunch en afsluitende borrel):

  • Zakelijk € 180,-
  • Particulier € 150,-
  • Groepen € 140,- (vanaf 10 personen)