Event: IAHAIO Conference 19-21 June 2020
Thema: ‘Animals in AAI: The Best Fit’
Locatie: Warschau – Polen – Life Science University
Datum: 19 juni – 21 juni 2020
Let op: Vanaf maart is de registratie open

Nieuws: De resultaten van het meerjarige onderzoeksprogramma “Gezondheid- en onderwijsimpact van natuur-gebaseerde activiteiten” zijn door Green Chimneys en het Institute for Human-Animal Connection van de Universiteit van Denver gepubliceerd. Het onderzoek betreft een studie naar de impact van de boerderijprogramma’s van Green Chimneys op ontwikkelingsgezondheid en onderwijsresultaten van de studenten die de Green Chimneys School bezoeken. Rapport ontvangen? Schrijf je hier in.

Event: 29th International Society for Anthrozoology
Thema: ‘One Health, One Welfare: Wellbeing for all in human-animal interactions’
Locatie: Liverpool – UK
Datum: 29 juni – 2 juli 2020
Let op: Abstracts voor dit event kunnen tot en met 3 februari as. worden ingediend.

Gezondheid en het welzijn van mens en dier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: van welzijnsvriendelijke landbouw en veilige voedselproductie tot positieve interacties met onze gezelschapsdieren en duurzaamheid van onze natuurlijke wereld. In deze conferentie worden de verbanden tussen welzijn van mens en dier onderzocht in een breed scala van interacties tussen mens en dier. Het 2020-thema zal natuurlijk worden aangevuld met onderwerpen die het bredere veld van de antrozoölogie vertegenwoordigen. Presentaties omvatten postersessies, lezingen van internationale onderzoekers en verschillende plenaire sprekers die voorop lopen op hun vakgebied.

Educatie: Muziek en ritme vanuit het perspectief van paarden
Let op: De voertaal van deze training is in het Duits
Locatie: Wald – Oostenrijk (ca. 1 uur rijden van Wenen) Datum: 29 – 31 mei 2020

Het snuiven en alle bijbehorende geluiden die paarden maken dienen niet alleen alleen om gewoon natuurlijk in- en uit te ademen. Er zit nog veel meer achter. Een kleurrijk palet van emoties die je in deze training gaat ontdekken en leert te differentiëren. Nieuw onderzoek heeft aangetoond hoe gevoelig paarden reageren. Niet alleen op lawaai of geluid, maar zij kunnen ook melodieën herkennen en hun stemming hierop aanpassen. Het gebruik van melodie en ritme, evenals het bewust luisteren naar de natuurlijke lichaamsgeluiden van paarden, kunnen een verder communicatieveld tussen mens en paard openen.

Oproep

Dit jaar 2020 wordt er een grant uitgeloofd voor onderzoek naar de relatie tussen dierenmishandeling en andere vormen van geweld (zoals huiselijk geweld). Kijk bij ‘Grants’ voor meer informatie.

Documentaire

Kruispunt: Viervoeters in de zorg, maandag 13 januari om 22.50 uur NPO 2.

Labradoodles en robothonden en -katten die troost en gezelschap bieden blijken een schot in de roos in verpleeghuizen. Ze worden steeds vaker geïntegreerd in de zorg voor mensen met dementie. In Kruispunt zien we wat het effect is van deze viervoeters op de ouderen, hun familie en zorgverleners.
Prof. dr. Marie-Jose Enders onderschrijft positieve effecten in het contact met dieren en kijkt kritisch en genuanceerd naar projecten en manieren waar dieren in de zorg worden ingezet.


Congres Horses, Healthcare & Science

Op 24 augustus 2019 vond, tijdens het EK Springen, Dressuur en Para-Dressuur in Rotterdam, het congres Horses, Healthcare & Science Connected by Horsepower plaats. Dit congres ging in op een ander talent van paarden: de bijdrage die ze leveren binnen de gezondheidszorg.

Horsepower

Meer informatie over deze dag staat op de congressite.