Eerste congres over Ezels in de Zorg in Nederland

Home / Nieuws / Eerste congres over Ezels in de Zorg in Nederland

Logo ezels in de zorgEr zijn al vele congressen over dieren in de zorg, soms exclusief over honden en paarden, dit is het eerste congres dat exclusief gaat over de inzet van Ezels in de Zorg in Nederland. Tijdens deze twee dagen worden volop voorbeelden gepresenteerd door zowel nationale als internationale professionals uit onder andere België, Italië en Engeland. Er wordt ingegaan op de succesvolle inzet van ezels voor jongeren en volwassenen met een hulpvraag. Het congres vindt plaats op 24 en 25 mei 2018 in Maastricht en staat onder leiding van Prof. Dr. Marie-Jose Enders-Slegers.

Ezels voor kinderen met autisme
De gastvrouw van het congres is drs. Brigitte Wijnen, zij heeft inmiddels 10 jaar ervaring met het inzetten van ezels in dierondersteunde interventies. Uit Italië komt dr. Damiano Biscossi, doctor in Social Education. Hij werkt met ezels voor kinderen met autisme. Zijn focus ligt op de lichaamstaal en de positieve werking hiervan.

Inzet van ezels bij kinderen met een trauma
Drs. Carolien Wijker, psychologe bij de Polikliniek ASS GZZ, onderzoekt de hormonale veranderingen in mensen bij ondersteunde interventies voor volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis. Daarnaast komt Annet Lekkerkerker, kinder- en jeugdtherapeut. Zij zal ingaan op de inzet van ezels om kinderen met een trauma te helpen.

Kinderprojecten met ezels in Roemenië en Italië
Uit Engeland komen Eilish Pryce en Naomi Kinsman van de Donkey Sanctuary Sidmouth en Ivybridge hun bijdrage leveren. Eilish heeft onlangs de overstap gemaakt naar grondwerk met ezels. Waarom van rijden naar grondwerk en wat zijn de verschillen? Naomi Kinsman is winnaar van de Donkey Sanctuary beurs 2016. Zij heeft diverse kinderprojecten bezocht in Roemenië en Italië, waar ezels worden ingezet ter ondersteuning van begeleiding en therapie. Pascale van Essche, bezielend leider van de Kampenhoeve zal ingaan op de wijze waarop de Kampenhoeve ezels inzet om kinderen te begeleiden die niet meer naar school gaan. Tot slot zal Jo Bisscheroux, wethouder van Gemeente Eijsden-Margraten ingaan op het belang van zorg op maat en terugblikken op de bijdragen van deze dag.

Workshops met ezels
Daarnaast worden er workshops aangeboden op het kloosterlandgoed, met de ezels, waardoor hulpverleners ook in staat zijn om zelf te ervaren welke invloed ezels kunnen hebben. Zo wordt er een workshops mindfulness gegeven. Dit is een methode om de aandacht te focussen. Daarnaast wordt er een workshop clickertraining gegeven, een effectieve concentratieoefening. Ook verschillende ontspanningsactiviteiten horen hierbij, zoals de portage en een stilte wandeling. Tot slot wordt er een workshop coaching gegeven. Een gediplomeerd coach kan aan de hand van oefeningen inzicht geven in de oorzaak van persoonlijke problematiek en stappen laten zetten. De ezels zijn hierbij een geduldige en gedienstige compagnon.

Meer informatie? www.ezelsindezorg.nl